Poslanci MsZ zníženie svojich odmien neschválili

29.11.2011 Snina

Snina 29. novembra (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Snine budú odmeňovaní v nasledujúcom období rovnako ako doteraz. Rozhodli o tom v pondelok (28.11.) počas zasadnutia MsZ, a to neschválením materiálu z dielne mesta, ktorý navrhoval s účinnosťou od 1. januára 2012 zníženie odmien pre členov poslaneckého zboru, ako aj zrušenie ich honorárov za účasť na zasadnutiach komisií a mestskej rady.
\"Návrh úpravy odmien bol podaný do MsZ z dôvodu úsporných opatrení na rok 2012,\" informovala na margo neschváleného dodatku k zásadám odmeňovania poslancov mesta hovorkyňa sninskej radnice Zuzana Krupa.
Ako dodala, podľa doteraz platných zásad patrí poslancom mesačná odmena na úrovni 153,80 eura. Nový materiál navrhoval jej zníženie na 135 eur.
Sninským poslancom v súčasnosti zároveň patrí za účasť na rokovaní mestskej rady ďalších 60 eur. Odmeňovaní sú aj za prítomnosť na zasadnutiach komisií MsZ. Jej predsedovia z radov poslancov poberajú odmenu vo výške 40 eur a členovia 20 eur. Neschválený doplnok k zásadám odmeňovania navrhoval, aby práca v komisiách a mestskej rade nebola od budúceho roka spoplatňovaná.
Poslanec Igor Latta (Smer-SD) je za to, aby sa siahalo na odmeny členov poslaneckého zboru až po tom, keď sa k určitému zníženiu nákladov na mzdy postaví kladne aj magistrát vo vzťahu k svojim zamestnancom. \"Išlo by o koncepčne solidárny prístup,\" poznamenal.
\"Pracovníci Mestského úradu v Snine dostávajú za svoju prácu adekvátny alebo skôr nízky plat podľa zákonom stanovených podmienok,\" reagovala na margo platových pomerov magistrátu jeho hovorkyňa.
Za úpravu zásad odmeňovania zahlasoval na rozdiel od Lattu poslanec Jaroslav Regec (SDKÚ-DS). \"Povedali sme si, že ak sa my, ako poslanecký zbor, dokážeme uskromniť, potom máme legitímne právo pri tvorbe rozpočtu žiadať od mestského úradu, aby takisto hľadal rezervy,\" konštatoval s tým, že v rámci úpravy platov na magistráte je vzhľadom na ich výšku iba za symbolické zníženie. Úsporu navrhuje hľadať skôr v iných kapitolách budúcoročného rozpočtu, ktoré sa týkajú nielen činnosti magistrátu, ale aj iných mestských organizácií.
 

Vyberte región

mark